به پایگاه خبری تحلیلی زیست سیما خوش آمدید معرفی و یا تبلیغ رویدادهای علمی و کسب و کارها به معنای تائید آنها نیست در مورد صحت آنها جویا شوید

کشف جهانی گونه‌ جدیدی از عنکبوت‌ها در اردکان یزد - پایگاه خبری تحلیلی زیست سیما | پایگاه خبری تحلیلی زیست سیما
پیامبر اکرم (صلی‌الله‌علیه‌و‌آله‌وسلم) می فرماید:
۞ هر مسلمانی درختی بنشاند یا کشته‌ای بکارد و انسان یا پرنده یا چارپایی از آن بخورد، برای او صدقه محسوب می‌شود ۞
Saturday, 23 November , 2024
امروز : شنبه, ۳ آذر , ۱۴۰۳ - 22 جماد أول 1446
شناسه خبر : 2207
  پرینتخانه » حیات وحش و تنوع زیستی, یزد تاریخ انتشار : 07 بهمن 1398 - 19:06 | 511 بازدید | ارسال توسط :
مهدی زارع خورمیزی

کشف جهانی گونه‌ جدیدی از عنکبوت‌ها در اردکان یزد

کارشناس حیات وحش اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد از کشف گونه جدیدی از عنکبوت در اردکان با نام علمی «ایساتیس» خبر داد.

به گزارش پایگاه خبری تحلیلی زیست سیما به نقل از روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد، «مهدی زارع خورمیزی» در گفت‌وگو با خبرنگار ایسنا، با اشاره به کشف گونه جدید از عنکبوت و ثبت آن با عنوان «ایساتیس»، اظهار می‌کند: یکی از دستاوردهای پژوهشی تحت عنوان رده‌بندی عنکبوت‌های تور مدور «Araniella» و «Neoscona» در ناحیه قفقاز، خاورمیانه و آسیای مرکزی، معرفی سه گونه جدید به جهان بود که عنکبوت یزدی نیز در این میان به ثبت رسید.

وی در این رابطه تصریح می‌کند: «علیرضا زمانی» دانشجوی دکترای تنوع زیستی از دانشگاه تورکو کشور فنلاند، «یوری ماروسیک» مسئول موسسه مسائل زیستی شمالگان در کشور روسیه و «آنا سستاکوا» مسئول موزه تاریخ طبیعی اسلواکی غربی از کشور اسلواکی، در پژوهش اخیر خود ضمن شناسایی این گونه‌ها، اولین آنها که بومی و انحصاری ایران بود و نمونه‎های آن از استان‌های آذربایجان غربی، اصفهان و چهارمحال و بختیاری جمع‌آوری شده بودند، به نام میترا یکی از ایزدان باستانی هند و ایرانی پیش از زرتشت، «Araniella Mithra» نام‌گذاری شد.

این کارشناس محیط‌زیست در رابطه با گونه دوم کشف شده در پژوهش مذکور نیز خاطرنشان می‌کند: گونه دوم کشف شده‌ به واسطه استفاده این عنکبوت‎ها از قوائد ریاضی در ساخت تورهایشان به افتخار ریاضی‌دان نامی فرانسوی «سدریک ویلانی» که علاقه زیادی به دنیای عنکبوت‌ها نیز دارد، به عنوان «Araniella villani» نام‌گذاری شد.

زارع خورمیزی اضافه می‌کند: این عنکبوت دامنه پراکنش وسیعی شامل جنوب غرب ایران تا شمال هندوستان و شرق قزاقزستان داشته و نمونه‌های آن در ایران از استان چهارمحال و بختیاری جمع‌آوری شده بودند.

وی گونه سوم کشف شده را یک نمونه جمع‌آوری شده از اردکان یزد می‌داند و می‌گوید: این گونه‌ی عنکبوت‌ که از یزد جمع‌آوری شده بود نیز به نام تاریخی یزد یعنی «ایساتیس»، با عنوان «Neoscona isatis» نام‌گذاری شد.

این کارشناس محیط‌زیست، اضافه می‌کند: تور عنکبوت‌های این خانواده از شگفتی‌های بی‌بدیل طبیعت است که مهندسی ساخت آن از تناسب طلایی پیروی می‌کند و زاویه بین رشته‌های آن معمولا ًعدد ثابتی است که عنکبوت آن را با پاهای جلویی خود اندازه‌گیری می‌کند.

وی از منتشر شدن این پژوهش در مجله تخصصی و بین‌المللی «ZooKeys» خبر می‌دهد و می‌گوید: حفاظت از عنکبوت‌ها و تلاش برای مطالعه و شناخت بهتر آن‌ها، به واسطه نقش مهم این جانوران در کنترل طبیعی جمعیت حشرات می‎شود به طوری که تخمین زده می‌شود، عنکبوت‌های جهان سالانه بین ۴۰۰ تا ۸۰۰ میلیون تن طعمه مصرف می‌کنند که برخی از آن‌ها حشرات مضر برای سلامت و اقتصاد انسان هستند.

وی ادامه می‌دهد: تاثیر زیاد عنکبوت‌ها در چرخه‌های غذایی و به واسطه امکان تولید داروهایی از زهرشان و استفاده از ابریشم آن‎ها در صنعت اهمیت بیشتری دارد.

زارع خورمیزی در پایان از تاثیر فعالیت‌های بشری در انقراض همیشگی بیش از ۱۸ هزار گونه در هر سال یاد و تاکید می‌کند: اولین گام برای حفاظت از تنوع زیستی، شناخت رده‌بندی و پراکنش گونه‎ها است که شناسایی گونه‌هایی جدید یکی از دیگر گام‎های این روند محسوب می‌شود.

نویسنده : پایگاه خبری تحلیلی زیست سیما | منبع خبر : روابط عمومی اداره کل حفاظت محیط زیست استان یزد
به اشتراک بگذارید
تعداد دیدگاه : ۰
  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.