امروز : پنج شنبه, ۱ آذر , ۱۴۰۳ - 20 جماد أول 1446
اصول و مفاهیم انتقال ماده و انرژی در سیستم¬های اکولوژیک
۳-۱ انتقال ماده در اکوسیستمها زمین سیستمی پویا و تکامل یابنده است و حرکت و ذخیره مواد بر فرایندهای فیزیکی،شیمیایی و زیست شناختی آن به شدت تاثیر میگذارد.اگر قرار باشد که زمین خود را بشناسیم باید توجه خود را بر موادی که در آن حرکت میکنند و یا ذخیره میشوند و برنحوه همکنشی آن […]
۳-۱ انتقال ماده در اکوسیستمها
زمین سیستمی پویا و تکامل یابنده است و حرکت و ذخیره مواد بر فرایندهای فیزیکی،شیمیایی و زیست شناختی آن به شدت تاثیر میگذارد.اگر قرار باشد که زمین خود را بشناسیم باید توجه خود را بر موادی که در آن حرکت میکنند و یا ذخیره میشوند و برنحوه همکنشی آن با سایر مواد در محیط متمرکز کنیم.
در ارتباط با انتقال و جریان ماده در هر اکوسیستم میبایست ابتدا به مفهوم زنجیرههای غذایی[۱]اشاره نمود.زنجیره غذایی به مجموعه پیدرپی از موجودات زنده اطلاق میگردد که در این مجموعه هر موجود زنده قبل ازآن که توسط موجود زنده بعدی مصرف شود،از موجودات زندع قبل از خود تغذیه میکند(۳۵و۳۷).
دو نوع زنجیره غذایی وجود دارد.نوع اول، زنجیرههای غذایی هستند که با گیاهان زندهای که توسط موجوداتعلفخوار بلیعده میشوند، آغاز میگردد(زنجیرههای چرا[۲].نوع دوم نیز با بقایای کم و بیش تجزیه شده موجودات جانوری و یا گیاهی مردهای که توسط گندخواران[۳]مصرف میشود،شروع میگردد(زنجیرههای لاش و لاشبزگ یا تجزیه[۴]).درمورد زنجیرههای نوع اول که(با گیاهان سبز آغاز میشوند)،طبقه بندی زیر قابل تشخیص است(شکل ۱-۳):
الف)تولیدکنندگان: تولیدکنندگان به گیاهان کلروفیلی گفته میشود.به عبارت دیگر شامل موجودات زندهای هستند که قادرند انرژی حاصل از نور خورشید رابه صورت انرژی شیمیایی در طی فرایند فتوسنتز به صورت مواد آلی در ذخیره کنند(چربیها،هیدراتهای کربن وپروئینها) (شکل۲-۳).
این عمل در محیطهای آبی توسط آلگهای میکروسکوپی، فیتوپلانکتونها و گیاهان آبزی صورت میگیرد.
ب)مصرف کنندگان ردیف اول (سطح اول): مصرف کنندگان ردیف اول از موجوداتی هستند که از تولیدکنندگان اتوتروف(خود غذاساز) تغذیه میکنند.این گروه از موجودات معمولا شامل علفخواران میباشند.در محیطهای زمینی علفخواران غالبا شامل حشرات،پستاندارانفجوندگان و سمداران میباشند.در محیطهای دریایی و آبهای شیرین مهمترین علفخواران عبارتند از حرچنگهای کوچک اندام و نرم تنانی که از فیتوپلانکتونها تغذیه میکنند.
[۱] Food chains
[۲] Grazing Food chain
[۳] Saprophages
[۴] Detritus Food chain
ج)مصرفکنندگان ردیف دوم(سطح دوم):موجوداتی هستد که با اتکاء به مصرفکنندگان ردیف اول یا علفخواران به زندگی خود ادامه میدهند.بنابراین،این دسته ازموجودات شامل گوشتخوارانند که در گروههای بسیار متنوعی طبقهبندی میشوند.
د) مصرفکنندگان ردیف سوم(سطح سوم): گوشتخوارانی هستند که از سایر گوشتخواران و یا به عبارت دیگر از مصرفکنندگان ردیف دوم تغذیه میکنند. مصرفکنندگان ردیف دوم و سوم ممکن است شامل موجودات شکارچی باشند و یا انگلها و موجوداتی باشند که از اجساد ردیفهای چهارم و پنجم و غیره را هم مشخص نمود(شکل۳-۳).
ه)تجزیه کنندگان: تجزیه کنندگان آخرین حلقه زنجیره غذایی را تشکیل میدهند.مهمترین افراد این گروه،میکروارگانیسمهایی هستند(نظیر باکتریها، مخمرها،قارچها) که به اجساد وفضولات بر جا مانده از موجودات یورش برده و با تجزیه آنها،بازگشت تدریجی عناصر معدنی موجود در مواد آلی را به محیط تضمین مینماید.قارچها عمدتا در تجریه مواد سلولزی گیاهی دخالت می-کنند در حالی که باکتریها به جسد جانوران حمله میکنند.در زنجیره غذایی طعمه جویان،تولیدکنندگان توسط جانوران علفخورامصرف میگردند. این جانوران خود توسط گوشتخواران مصرف می-گردند. این جانوران خود توسط گوشتخواران کوچک جثهای که خود به مصرف گوشتخواران بزرگ جثه میرسند،شکار میگردند و زنجیره غذایی به همین ترتیب ادامه پیدا میکند.به تدریج که در طول زنجیره غذایی طعمه جویان پیش میرویم،مشاهده میکنیم که لااقل در موارد کلی، افراد درشت جثهتر شده ولی از تعدادشان کاسته میشود.
زنجیرههای نوع دوم نیز معمولا با مواد آلی غیرزنده آغاز میگردند و مصرفکنندگان ردیف اول در این قبیل موارد،گندخواران(ساپروفاژها) هستند(شکل۴-۳).
این زنجیرههای غذایی در اعماق ژرف دریاها و نقاط تاریک غارها که به علت عدم وجود نور کافی گیاهان کلروفیلی قادر به رشد نیستند، دیده میشوند.همچنین زنجیرههای غذایی زیرخاک از این نوع هستند. در این گونه محیطها،ساپروفیتهای غالب علاوه بر قارچها و باکتریهاعبارتنداز کرمهای خاکی و بندپایان.یکی از پدیدههای مهمی که در خاک رخ میدهد عبارتاست از فرایند کوپروفاژی[۱].بسیاری از جانوران،فضولات ومواد زائد خود را پس از آن که در طی مدت استقرارشان در خاک از باکتریها و قارچها غنی شدند،مجددا مصرف میکنند.
زنجیرههای غذایی از تعداد مختلفی حلقه تشکیل شدهاند و معمولا تعداد حلقهها حداقل ۳ تا۵ عدد میباشد.
زنجیرههای غذایی از تعداد مختلفی حلقه تشکیل شدهاند و معمولا تعداد حلقهها حداقل ۳ تا۵ عدد میباشد. زنجیرههای غذایی مستقل از یکدیگر نبوده و در یک جامعه طبیعی گونههای زیادی از موجودات زنده را میتوان یافت که از انواع مختلف منابع غذایی استفاده میکنند.یعنی برخی از حلقهها بین آنها مشترکاند.در نتیجه زنجیرههای غذایی باهم تداخل مییابند و یک شبکه غذایی[۱]را تشکیل میدهند(شکل۵-۳).این فراوانی باعث میشود که حیات موجودات در ثر از بین یک یا چند ماده غذایی با اشکال مواجه نشود.تغذیه انسان از ماهیها،طیور،دامها و گیاهان باعث تداخل زنجیرههای مختلف زمینی و آبی با یکدیگر میشود.
در مراحل ابتدایی جانشینی(توالی)،زنجیرههای غذایی کوتاه و خطی هستند و به راحتی قابل تخریباند چون اگر یکی از ارتباطات قطع شود،جایگزینی برای آن وجود ندارد.همزمان با گذشت زمان و افزایش تنوع موجودات زنده،ساختار غذایی اکوسیستم کاملتر شده و زنجیرههای غذایی طولانیتر تشکیل میشوند و به یکدیگر متصل میگردند.در نتیجه شبکههای غذایی بسیار پیچیده به وجود میآیند.در شکل ۶-۳الگوهای مختلفی از شبکههای غذایی نشان داده شده است.
[۱] Food web
[۱] Coprophagy
هرچه ساختار غذایی اکوسیستم پیچیدهتر،اکوسیستم پایدارتر میشود و اگر یکی از ارتباطات آن مختل گردد،جریان انتقال ماده و انرژی از مسیرهای دیگری دنبال میگردد. زنجیرههای غذایی چرا در مراحل اولیه جانشینی اهمیت دارند در حالی که زنجیرههای غذایی تجزیه کنندگان(لاش و لاشبرگ) در مراحل بعدی جانشینی که اکوسیستم به مرحله بلوغ رسیده است،مهمتر هستند.
۱-۱-۳ سطح تغذیهای[۱]
گیاهان اولین سطح زنجیرهغذایی را تشکیل میدهند. هنگامی که در یک زنجیرهغذایی چند موجود زنده مختلف با تعداد مراحل تغذیهای یکسان از سطح گیاهان جدا شده باشند، میگویند این موجودات به یک سطح تغذیهای تعلق دارند(یعنی سطح تغذیهای عبارت است از فاصله هریک از موجودات زنده نسبت به تولیدکنندگان در یک زنجیرهغذایی).
یک موجود زنده ممکن است به طور همزمان به چندین سطح تغذیهای مختلف تعلق داشته باشد.مثلا شیخک(حشره طعمه جو)قادر است یا از ملخهای علفخوار متعلق به سطح دوم تغذیهای سد جوع نماید و یا از برخی بندپایان گوشتخوار که متعلق به سطح سوم غذایی میباشند،استفاده نماید. در حالت اول این حشره جزء سطح سوم تغذیهای بوده و در حالت دوم جزء سطج چهارم تغذیهای به شمار خواهد رفت.
با کاهش تعداد سطوح غذایی میتوان کارآیی اکولوژیکی[۲]را افزایش داد. کارآیی اکولوژیکی از فرمول زیر قابل محاسبه است:
۳-۱-۲ تعیین رژیمهای غذایی
تعیین شبکههای غذایی و سطوح تغذیهای،شناخت صحیحی از رژیم غذایی گونههای مختلف ر ایجاب میکند.لیکن تاکنون در مورد نوع و مقدار غذای مصرفی بخش اعظم گونهها،اطلاعات دقیقی در دست نمیباشد.حل این مسئله مشکل بوده لیکن به طرق مختلف میتوان با آن برخورد نمود(۳و۳۵و۳۷).
الف)مشاهده مستقیم:بدیهی است که این روش از نظر تئوری سادهترین راه است،لیکن کاربرد آن در مورد حیواناتکوچک و آن دسته از جاورانی که نزدیکشدن به آنان دشوار است،به سختی صورت میگیرد.
ب)معاینه محتویات معده: این روش بیشتر در مورد پرندگان به کار برده میشود.استفاده از این روش در مورد جانوران آبزی نیز نسبتا ساده است.معهذا بایستی توجه داشت که این روش معایبی نز دارد.غالبا مواد باقیمانده در معده به دشواری قابل تشخیص است و اگر حیوان مورد بررسی تنها بخشهای سیال شکار خود را جذب نموده باشد،امکان اشتباه بسیار است.
ج)استفاده از رادیوایزوتوپها:با استفاده از رادیو ایزوتوپها(مواد رادیواکتیو) نظیر فسفر-۳۲ یا سزیم-۱۳۷، میتوان رژیمهای غذایی موجودات زنده زنجیرههای غذایی و شبکههای غذایی را مطالعه نمود.در این روش گیاهان و یا طعمههای گوشتخواران به رادیو ایزوتوپها آغشته شده و سپس مسیر انتقال این مواد در حلقههای مختلف زنجیره غذایی ازطریق ردیابی با دستگاههای مخصوص مشخص میگردد. روشی است دقیق که هیچ یک از روشهای دیگر ویژگیهای آن را ندارد.
۳-۱-۳ هرمهای اکولوژیکی[۳]
اغلب اکوسیستمها دارای تعداد بسیار زیادی زنجیرهغذایی و شبکههایغذایی پیچیده هستند و بررسی و تعیین الگوهای جریان انرژی و ماده بین تک تک افراد آنها چندان ساده نیست.لذا برای انجام تحلیلهای لازم بهتر است دستهبندیهای خاصی انجام شود.مقدار ماده موجود در هر سطح غذایی را میتوان با استفاده از نمودار به صورت هرمهای اکولوژیکی نشان داد(بهترین روش نشان دادن وضعیت آماری هر جامعه از جنبههای مختلف،ترسیم نمودار یا هیستواگرم است که در مطالعات زیست محیطی از هرمهای اکولوژیکی استفاده میشود)(۳و۱۳و۳۵و۳۷).
هرمهای اکولوژیکی تشکیل شدهاند از مستطیلهایی که عرضشان یکسان بوده ولی طول آنها متغیر و مبین میزان هر یک از پارامترهای مورد بررسی در سطوح مختلف زنجیره غذایی میباشد.ساختمان تغذیهای یک اکوسیستم یا یک زنجیره غذایی را میتوان یا برحسب تعداد افراد یا برحسب مقدار بیوماس و یا برحسب انرژی تعیین نمود.بابراین انواع هرمهای اکولوژیکی عبارتند از:
الف)هرم تعداد[۴]: در یک زنجیره متشکل از طعمه جویان،اگر مستطیلهای افقی و هم عرض نشاندهنده هر یک از سطوح تغذیهای را طوری بر روی یکدیگر قرار دهیم که طول این مستطیلها نشاندهنده تعداد افراد موجود در هر سطح غذایی باشد،شکلی به دست خواهد آمد موسوم به هرم تعداد که هرچه زنجیره دارای تعداد بیشتری سطوح تغذیهای باشد،ارتفاع این هرم نیز بیشتر خواهد بود.این نوع از هرمها اولین بار در سال۱۹۲۷ توسط التون[۵]مطرح گردید.
در این هرم معمولا تعداد افراد به تدریج از سطح اول تغذیهای به سمت سطوح آخر کاهش پیدا میکند لذا شکل هرم به صورت مثلثی خواهد بود که راس آن رو به بالا قرار دارد.دو نکته مهم در این نوع هرمها دیده میشود.
نکته اول اینکه،در هر اکوسیستم تعداد جانوران کوچک جثه بیشتر از تعداد افراد بزرگ جثه است همچنین جانوران کوچک جثه با سرعت بیشتری زاد و ولد میکنند.
نکته دوم اینکه،طعمه کلیه جانوران گوشتخوار نمتواند از حد معینی بزرگتر یا کوچکتر باشد.زیرا یک جانور نمیتواند طعمهای خیلی بزرگتر از خود راازبین برده ومورد تغذیه قرار دهد. از طرف دیگر بزرگی جثه طعمه نیز بایستی به نحوی باشد که برای طعمه جو بازدهی کافی داشته باشد.اگر طعمهاز اندام کوچکی برخوردار باشد،طعمه جو لاجرم بایستی تعداد بیشتری از آنان را صید کند که این خود به دلیل عدم وجود طعمه کافی و یا به واسطه نبودن وقت لازم، غیرممکن است.برای مثال هر شیر درنده برای این که بتواند به حیات عادیخود ادامه دهد،سالیانه به ۵۰ گورخر احتیاج دارد.یا مگس تسه تسه[۶]در منطقه دریاچه ویکتوریا به پسانداران و پرندگانی که قطر گلبول قرمز خون آنها بین ۷تا ۱۸ میکرون است حمله میکند زیرا گلبولهای بزرگتر،از دهانه خرطوم مگس قادربه عبور نیستند.
هرم تعداددارای ارزش توجیهی چندان نیست زیرا با صرف نظر از اندازهو وزن، به کلیه افراد به یک مقدار بهاء میدهد.نکته قابل توجه این است که اگر تلیدکنندگان و یا موجودات مربوط به اولین سطح ک.چک باشند راس هرم به طرف بالا خواهد بود و اگر تولیدکنندگان و یا موجودات متعلق به اولین سطح بزرگ جثه باشند راسهرم به طرف پایین(معکوس) خواهد بود(شکل۷-۳ و ۸-۳).
ب)هرم بیماس[۷]:در ین نوع هرم،وزن موجودات حاظر در هر سطح غذایی مورد توجه قرار میگیرد.عموما وزن تولیدکنندگان بر وزن علفخواران و وزن علفخوران بر وزن گوشتخواران غلبه دارد.بنابراین در اغلب اوقات هرم بیوماس به شکل مثلثی است که راس آن روبه بالاست.لیکن در موارد استثنایی در بعضی اکوسیستمهادیده میشود که راس آنرو به پایین قرار گرفته است(شکل۹-۳).
[۱] Trophic Level
[۲] Ecological Efficiency
[۳] Ecological Pyramids
[۴] Pyramid of Number
[۵] (Elton(1927
[۶] Glossina palpalis
[۷] Pyramid of Biomass
مورد اخیر ممکن است در دو حالت پیش آید.اولا در حالتی که اندازهگیریها در سطوح بسیار محدود و کوچک انجام شود و ثانیا در حالتی که تولیدکنندهها اندازه بسیار کوچک و میزان رشد بسیار سریعی دارند.برای مثال در اکوسیستمهای آبی بیوماس فیتوپلانکتونها ممکن است از بیوماس زئوپلانکتونها کمتر باشد و زئوپلانکتونها نیز،از ماهیها کمتر باشند.از آنجایی که هرم بیوماس نشاندهنده مقدار ماده زنده در هر یک از سطوح تغذیهای میباشد،لذا نسبت به هرم تعداد مفیدتر است.لیکن بر این نوع نحوه ارائه نیز ایراداتی وارد میشود.اول این که در این روش کلیه اعضاءو انواع بافتهای وجودات دارای اهمیت یکسانی هستند،در حالی که هر یک از بافتها و اعضاء دارای ترکیب شیمیایی مخصوص به خود بوده و قابلیت انرژی زایی متفاوتی دارند.دومین نقطه ضعف این روش،چشم پوشی کردن از عامل زمان میباشد.زیرا بیوماس اندازهگیری شده ممکن است در طی چندین ر.ز تولید و انباشته شده باشد(مثل گیاهان علفی) و یا این که طی چندین ده سال به وجود آمده باشد(مثل جنگلها) و این در حتای است که هر دو مورد با اهمیتی یکسان نمایش داده میشوند.در این روش،به خصوص به نش باکتریهای تجزیهکننده به مراتب کمتر اهمیت داده شده است زیرا میکروارگانیسمها دارای بیوماس بینهایت اندکی هستند ولی از متابولیسم بسیار فعال و پویایی برخور دارند.بدیهی است که میکروارگانیسمها همزمان بهتولیدکنندگان و مصرف کنندگان یورش میبرند لذا بایستی به هنگام نمایش آنها در هرمهای مربوطه،جایی نیز برای آنها در نظر گرفت به طوری که معمولا آنها را در کنار مصرف کنندگان به صورت ستون عمودی نشان میدهند(شکل ۱۰-۳).
۳-هرم انرژی[۱]: هرم انرژی بهترین نحوه نمایش چگونگی کارکرد کلی جامعه میباشد.زیرا تعداد و وزن موجوداتی که در هر سطح غذایی وجود دارند،نه فقط بستگی به مقدار انرژی تثبیتی در سطح تغذیهای ما قبل خود دارد، بلکه به نسبتی که غذا تولید میشودنیز بستگی دارد.
[۱] Pyramid of Energy
شکل هرم انرژی تحت تاثیر دو عامل بزرگی جثه و نسبت متابولیسم افراد قرارنداشته و اگر تمام منابع انرژی لحاظ گردد،شکل هرم با توجه به اصل دوم ترمودینامیک همیشه به شکل مثلثی خواهد بود که راس آن روبه بالا قرار دارد.در این نوع هرم، هر یک از سطوح تغذیهای تشکیل شده است از مستطیلی که طول آن متناسب است با مقدار انرژی که در واحد سطح (یا حجم) و در واحد زمان در آن سطح تغذیهای ذخیره گردیده است(شکل۱۱-۳).
در کشورهای پرجمعیت مانند چین و هندوستان شکل هرم انرژی بسیار ساده بوده و نشانگر آن است که مردم ای کشورها برای کسب انرژی عمدتا به منابع گیاهی وابسته هستند در صورتی که درکشورای پیشرفته نظیر آمریکا قسمت اعظم انرژی از منابع حیوانی تامین میشود(شکل۱۲-۳).
منبع:» خلاصه ای از کتاب اکولوژی تالیف دکتر محمد رضا اردکانی انتشارات دانشگاه تهران چاپ پانزدهم
Allogenic , Autogenic , Clements , Climatic climax , Climax , Destructive Successions , Disclimax , Eutrophicathon , EVOlUtionary Seres , Fontainbleau , Formation , Monoclimax Theory , Oligotrophe , Pioneers , Polyclimax Theory , Preclimax , Primary Successions , Regressive Seres , Secondary Succession , Sere , اتوژنیک , اقلیم اوج , اکوسیستم , انتقال ماده و انرژی , اولیگوتروف , بذر , بیوسنوزاوج , بیوسنوزها , توالی , جانشینیهای اولیه , جانشینیهای ثانویه , در قالب جانشینی یا , درختچه , دیس کلیماکس , سریهای تحولی قهقرایی , فرصت طلب , فورماسیون , کتاب اکولوژی , کلمنتس , کلونی , کلیماکس , محمد رضا اردکانی , موجودات پیشگام , نگی تغییر خصوصیات این واحدها را که بازتاب آن در جوامع زیستی مشخصتر میباشد
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.