امروز : دوشنبه, ۵ آذر , ۱۴۰۳ - 24 جماد أول 1446
انتقال انرژی و نحوه تولید در اکوسیستم ها
مطالعات مربوط به چگونگی انتقال انرژی،متابولیسم و تولید، بخش نسبتا جوانی از مطالعات اکولوژیکی را تشکیل میدهد.انرژی در بیشتر اوقات به چشم ما نامرئی است اما وقتی با فیلم مادون قرمز به اشیاء مینگریم تفاوت اجسام سردو گرم برما معلوم میشود و برخی از جنبههای انرژی که بر حیات اثر داردرا میبینیم. در فیلمهای مادون […]
مطالعات مربوط به چگونگی انتقال انرژی،متابولیسم و تولید، بخش نسبتا جوانی از مطالعات اکولوژیکی را تشکیل میدهد.انرژی در بیشتر اوقات به چشم ما نامرئی است اما وقتی با فیلم مادون قرمز به اشیاء مینگریم تفاوت اجسام سردو گرم برما معلوم میشود و برخی از جنبههای انرژی که بر حیات اثر داردرا میبینیم. در فیلمهای مادون قرمز اشیاء گرم به رنگ قرمز و اشیاءسردبه رنگ آّبی دیده میشوند(۳۹).
جریان انرژی یعنی حرکت انرژی در اکوسیستم که طی آن انرژی از محیط بیرون وارد اکوسیستمشده و از طریق مجموعهای از موجودات زنده دوباره به محیط خارج باز می گردد که این امر یکی از بنیادی ترین فرایندهای مشترک در اکوسیستمها میباشد.حیات از هر نوعی که باشدنیازمند انرژی است. انرژی یعنی قابلیت انجام کار و انتقال ماده.وقتی نقش انرژی را در حیات و محیط زیست مورد بررسی قرار میدهیم به اصل این موضوع رسیدهایم که چه عاملی حیات و سیستمهای حیات بخش رااز بقیه عالم مجزا میکند(۳و۳۵و۳۷و۳۹و۴۰و۴۱و۴۹و۵۶).
کلیه موجودات زنده به منظور ایجاد بافتهای خود و تولیدمثل احتباج به کسب مقدارمعینی انرژی دارند که این انرژی به طرق زیر به مصرف میرسد:
الف)برای تامین مصارف مربوط به اعمال حیاتی یا به عبارت دیگر متابولیسم پایه.
ب) درمورد موجودات متحرک برای تامین مصارف مربوط به جابجایی این دسته از مصارف را اصطلاحا مصارف فعالیتی مینامند.به مجموعه مصارف مربوط به متابولیسم پایه و فعالیت(تحرک)، مصارف نگهداری گفته میشود. مصارف نگهداری جهت حفظ موجود زنده در وضعیتی که به سر میبرد انجام میگیرد.
ج) برای تامین انرژی لازم جهت ترمیم و رشد به وسیله تشکیل پروتوپلاسم نوین.
د)برای تامین انرژی کافی جهت تولید عوامل ضروری تولید مثل(جنین،بذر) و تشکیل ذخیره قندی(در گیاهان) و چربی(در جانوران).
جریان انرژی و گردش موادغذایی تواما جهت رشد موجودات و اعمال اکوسیستمها ضروری است.هریک از این دو عامل برای تعیین مقدار تولید مواد جدید آلی که به عبارتی تولید زیستی[۱]نامیده میشود،یک عامل مهم محسوب میگردد.
قبل از بررسی نحوه انتقال انرژی در مسیر سطوح مختلف زنجیره غذایی،شرح چند اصطلاح در این مورد ضروری به نظر میرسد:
تولید اولیه[۲]:عبارت است ا زساخته شدن مواد آلی جدید در بخش تولیدکنندگان(گیاهان).
تولید ثانویه[۳]: عبارت است ا زساخته شدن مواد آلی جدید در بخش مصرف کنندگان (جانوران). هریک از این دوگروه به نوبه خود به تولید ناخالص و خالص تقسیم میشوند.
تولید ناخالص[۴]: عبارت است از کل مقدار ماده آلی ساخته شده.
تولید خالص[۵]: عبارت است از مقدار ماده آلی باقی مانده پس از کسر مقداری که در پدیده تنفس جهت ایجاد انرژی،مصرف شده است.
بنابراین اگر تولید ناخالص و تولید خالص را برای هریک از تولیدهای اولیه و ثانویه در نظر بگیریم خواهیم داشت:
تولید اولیه ناخالص[۶]:عبارت است از کل ماده آلی که توسط بخش تولیدکنندگان طی عمل فتوسنتز ساخته میشود.
تولید اولیه خالص[۷]:عبارت است از مقدار ماده آلی باقی مانده پس از کسر مقداری که در تنفس گیاهان مصرف شده است.یا به عبارتی خواهیم داشت:
مقدار از دست رفته در تنفس-تولید اولیه ناخالص= تولید اولیه خالص.
روند تغییرات تولید اولیه ناخالص و تولید اولیه خالص در شکل۱۷-۳ نشان داده شده است.
تولید ثانویه ناخالص[۸]: عبارت است از کل مقدار مادهای که توسط جانوران تولید میشود.
تولید ثانویه خالص[۹]: عبارت است از مقدار ماده آلی باقی مانده پس از کسر مقداری که در تنفس جانوران مصرف شده است.یا به عبارتی خوهیم داشت:
مقدار از دست رفته در تنفس- تولید ثانویه ناخالص= تولید ثانویه خالص
متداولترین واحدی که جهت اندازهگیری تولید استفاده میشود، عبارت است از گرم وزن خشک در متر مربع در روز((g\m۲\day.
کره زمین هر ساله حدود سال\مترمربع\ کالری انرژی از خورشید دریافت میکند.بخش اعظم این انرژی یا توسط جو بازتاب داده میشودو یا این که توسط بخار آب موجود درفضا جذب میشود.مقدار انرژی متوسط قابل استفاده برای گیاهان بسته به موقعیت جغرافیایی محل تغییر میکند.
مقادیر مختلف تولید در سطح جهان را میتوان در چهار منطقه شاخص مورد بررسی قرار داد:
الف)ذریاهای آزاد و عمیق و بیابانهای وسیع که در این نقاط میزان تولید بسیار ضعیفذبودهو به ندرت به حدود ۵% گرم در هر متر مربع در روز میرسد.
ب)پوششهای علفی نیمه خشک، بخشهای کشاورزی موقتی،دریاچههای عمیق،جنگلهای
مرتفع کوهستانی، دریاهای کم عمق ساحلی که در این مناطق تولید در حدود یک گرم در مترمربع در روز بوده و به طور متوسط بین ۵% تا۳ گرم در متر مربع تغییر میکند.
ج)جنگلهای مرطوب، دریاچههای کم عمق،بخهای کشاورزی دائمی که در این نقاط متوسط تولید ۳ تا ۱۰ گرم در متر مربع در روز است.
د)مصب رودخانهها،تشکیلات مرجانی،گیاهان موجود در جلگههای آبرفتی و کشتزارهای فشرده نظیر مزارع نیشکرکه از جمله اکوسیستمهای معدودی میباشند که میزان تولید آنها از ۱۰ گرم در هر متر مربع در روز تجاوز کرده و تا ۲۰ گرم در هرمترمربع در روز نیز میرسد.
در واقع از مطالب مذکور چنین استنباط میشود که میزان تولید اولیه توسط عوامل محدود کننده از قبیل دما،رطوبت،نور،عناصر غذایی و بالاخره ظرفیت جذب و استفاده اکوسیستمها از عناصر که در اختیارشان قرار دارد،کنترل میشود.
چنانچه چگونگی تغییرات تولید اولیه را در جهت یک خط فرضی ترسیم شده از شمال کره زمین به سمت جنوب بررسی کنیم ملاحظه خواهیم کرد که میزان تولید در مناطق قطبی و بیابانی به دلیل کوتاه بودن دوره فعالیتهای فتوسنتزی بسیار اندک است و درسایر مناطق مقادیر مختلفی از تولید اولیه را میتوان مشاهده نمود که در شکل ۱۸-۳ نشان داده شده است. انرژی مورد احتیاج تولیدکنندگان از طریق تشعشات خورشیدی تامین میگردد و در واقع از طریق تولیدکنندگان(گیاهان) انرژی نورخورشید وارد چرخه انرژی در اکوسیستمهای کره زمین میشود(شکل۱۹-۳).
[۱] Biological Production
[۲] Primary Production
[۳] Secondary Production
[۴] Gross Production
[۵] Net Production
[۶] Gross Primary Production
[۷] Net Primary Production
[۸] Secondary Production Gross
[۹] Net Secondary Production
تنها مقدار کمی از انرژی خورشیدی(نورانی) که به سطح زمین میرسد (RT) مورد بهرهبرداری قرار میگیرد زیرا محدوده قابل توجهی از خاک،فاقد پوشش گیاهی است و در نقاطی هم که(NU۱).
اشعه جذب شده (RA) صرف سنتز مواد آلی میشود که همان تولید اولیه ناخالص( (GPPمیباشد.دراین مرحله برای استفاده ازنور خورشید و ساخته شدن قندها در پدیده فتوسنتز واکنشهای شیمیایی پیجیده و متنوعی باید انجام شود.
قندی که طی فرایند فتوسنتزی ساخته میشود سرنوشتهای مختلفی دارد.برگهای بخشی از این انرژی ذخیره شده را بلافاصله برای تداوم فرایندهای آمینه به پروتئینها و بافتهای جدید و یا تولید هورمونها و آنزیمها انرژی مصرف میشود.
آن مقدار از انرژی که در این بین مصرف نشده باشد به ریشه، ساقه، گل و میوه منتقل شده و یا در سلولهای مختلف ذخیره میگردد.قسمتی از انرژی نیز در حین انتقال به صورت حرارت تلف میشود و مابقی در ساخت ترکیبات آلی دیگر در سایر قسمتهای گیاهان به کار میرود ومقداری نیز برای مصارف آینده ذخیره میگردد.پس از کسر انرژیهای مورد نیاز،آن چیزی که واقعا میماند همان تولید اولیه خالص است.
در اکوسیستمهای طبیعی مقدار انرژی که صرف تنفس میشود تقریبا معادل۵۰% تولید ناخالص میباشد.حتی در یک مزرعه آزمایشی که بهترین شرایط ممکن فراهم میباشد،مقدار انرژی صرف شده برای تنفس به طور متوسط ۳۸% تولید ناخالص را شامل میشود.این مقدار طی دوره رشد گیاه تا میزان ۵۱۲| درصد تولید ناخالص کاهش مییاید.مقدار تولید خالص در جگلهای پرباران حاره(استوایی) به زحمت از تولید خالص جنگلهای نواحی معتدله تجاوز میکند.علت این امر ناشی از افزایش چشمگیر تنفس در دمای بالای مناطق استوایی و همچنین سازگاریهای خاصی از قبیل رشد تنه و اعضاء غیرفعال در فتوسنتز میباشد.
بنابراین با توجه به مطالب فوقالذکر میتوان چنین اظهار داشت که مقدار جریان انرژی که از یک سطح تغذیهای معین عبور میکند عبارت است از مجموع انرژی که جذب و صرف تولید در این سطح میگردد یا به عبارت است از حاصل جمع تولید اولیه خالص و مجموعه موادی که صرف تولید انرژی لازم جهت تنفس (R۱) گردیده است.در مورد تولیدکنندگان اولیه، جریان انرژی که از سطح تغذیهای آنها عبور میکند عبارت است از:GPP=NPP+R۱ در ادامه مسیر چرخه انتقال انرژی، قسمتی از تولید اولیه خالص (NPP) صرف تغذیه علفخواران میگردد.به این ترتیب مقداری از انرژی را جذب میکنند(l۱).بخشی دیگر تولید اولیه خالص یعنی NU۲ مصرف نشده وممکن است مورد هجوم تجزیه کنندگان قرار گیرد.پس از تغذیه علفخواران از گیاهان، مقدار مادهای که در بدن انها در اثر انرژی ورودی ساخته میشود در واقع همان تولید ثانویه ناخالص (GSP) میباشد.
در این مرحله پس از کنار گذاشتن آن مقدار از انرژی که به صورت فضولات دفع میشود(NA۱) و یاصرف اعمال تنفسی میسود،مقدار باقیمانده در واقع همان تولید ثانویه خالص محسوب میشود یعنی خواهیم داشت: N SP1=GSP1-R2
بنابراین جریان انرژی که از طح تغذیهای علفخواران عبور میکند عبارت است از: GSP۱= NSP۱+R۲
استدلال مشابهی را میتوان در مورد گوشتخواران یعنی مصرف کنندگان ردیف دوم نیز بیان نمود.جریان انرژی که از سطح تغیهای این گروه عبور میکند برابر است با: GSP۲= NSP۲+R۳
بنابراین اگر بخواعیم توان تولید اولیه خالص در سطوح مختلف غذایی را به صورت نمودار ترسیم نمائیم روند تییرات ان به صورت شکل ۲۰-۳ خواهد بود.
انتقال انرژی , چرخه انرژی
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.