امروز : دوشنبه, ۱۹ شهریور , ۱۴۰۳ - 6 ربيع أول 1446
شبکه پایش اسیدی شدن دریاهای ایران راهاندازی شد
بهروز ابطحی روز جمعه در گفت وگو با خبرنگار محیط زیست ایرنا افزود: بر اساس شبکه پایش اسیدی شدن دریاها، نمونه های آب دریاهای ایران از نظر پارامترهای مرتبط با بحث اسیدی شدن مورد ارزیابی قرار می گیرد تا بانک اطلاعاتی خوبی از روندهای حاکم بر آن ایجاد شود.
وی اظهار داشت: در ۱۰۰ سال اخیر به علت توسعه فعالیتهای صنعتی با پدیده افزایش غلظت گازهای گلخانهای به ویژه دیاکسید کربن در جو زمین مواجه هستیم و این افزایش، اثرات انکارناپذیری را بر ترکیب شیمیایی اقیانوسها و دریاها داشته که در نتیجه آن تنوع زیستی دریایی تحت تأثیر قرار گرفته است، شواهدی مانند سفید شدن آبسنگهای مرجانی برای آن مطرح شده، بنابراین موضوع اسیدی شدن اقیانوسها از اهمیت ویژهای برخوردار است و آشنایی با تجربیات سایر کشورها در این زمینه برای کشورهای منطقه غرب آسیا، بسیار حائز اهمیت است.
ابطحی درباره ارتباط پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی با مراکز علمی جهانی گفت: ارتباط پژوهشگاه در موضوعات دریایی با مراکز علمی جهانی خوب است؛ بخشی از این ارتباطات سازمانی و اداری است و با توجه به اینکه پژوهشگاه ما نماینده ایران در فعالیت های دریایی مرتبط با یونسکو است، به طور مداوم با یکی از بخش های بزرگ یونسکو که همان کمیسیون بین دولتی اقیانوسی ( ioc ) است در ارتباط هستیم، علاوه بر آن با ۱۴ مرجع منطقه ای و بین المللی هم در ارتباط هستیم که بخشی از آنها به حوزه اقیانوس هند مرتبط هستند، تعدادی هم به کارهای ترویجی و گسترش فرهنگ اقیانوسی مرتبط است که ما در چارچوب آن فعالیت ها موظفیم دوره های منطقه ای و بین المللی برگزار کنیم.
وی اظهار داشت: پژوهشگاه برنامه های پژوهشی و تحقیقاتی برجسته ای دارد که یکی از آنها گشت تحقیقاتی به وسیله کاوشگر اقیانوس پیما در خلیج فارس و دریای عمان است، این برنامه تحقیقاتی امکان تهیه تصویر کلی از شرایط زیستی، فیزیکی، شیمیایی و زمین شناسی این پهنه های آبی را در اختیار قرار می دهد.
ابطحی ادامه داد: تاکنون ۶ گشت تحقیقاتی با استفاده از کاوشگر خلیج فارس انجام شده است و یافته های مهمی به دست آورده ایم از جمله اینکه توانستیم از لایه های عمقی کم اکسیژنی که در دریای عمان وجود دارد شناخت دقیق تری پیدا کنیم، این لایه ها در حال توسعه هستند که باید برای آنها فکری اساسی کنیم، به این لایه ها مناطق مرده اقیانوسی گفته می شود که به تدریج در حال گسترس هستند.
وی تاکید کرد: مناطق مرده اقیانوسی موضوعی نیست که جدید ایجاد شده باشد بلکه در ادوار زمین شناسی بوده اند اما یافته های اخیر نشان می دهد که این مناطق به تدریج در حال افزایش است و لایه آن به تدریج در حال نزدیک شدن به سطح آب است، وضعیتی که می تواند بر ذخایر آبزیان اثر بگذارد.
رییس پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی گفت: یک بخش از این مناطق مرده، طبیعی است و بخشی هم می تواند به علت تاثیرات فعالیت های انسانی باشد، اما افزایش تدریجی گستره آن نتیجه تاثیر مستقیم فعالیت های انسانی است که از سواحل حاشیه دریاها نشات می گیرد و بخشی هم می تواند ناشی از تغییر اقلیم باشد.
ابطحی به برنامه علمی پایش سواحل و آب های ساحلی پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: در این برنامه وضعیت آب های ساحلی و به ویژه اکوسیستم های حساس مانند جنگل های مانگرو و آبسنگ های مرجانی خلیج چابهار مورد بررسی و ارزیابی مستمر قرار می گیرد. همچنین در قالب این برنامه وضعیت خلیج گرگان به عنوان یکی از مناطقی که به دلیل تغییرات اقلیمی به شدت در معرض تغییر است پایش می شود تا بتوان برنامه هایی برای بهبود وضعیت آن پیشنهاد داد.
وی اظهار داشت: در گشت تحقیقاتی اقیانوسی در این زمینه متمرکز شده ایم و به یافته هایی نیز دست یافتیم و طبق روال این گونه تحقیقات، این اطلاعات بعد از برداشت به صورت دقیق تحلیل می شوند که بخش زیادی از این اطلاعات به صورت مقالات علمی پژوهشی منتشر می شوند و در دسترس متقاضیان داخلی و خارجی قرار می گیرند.
ابطحی در ادامه به تقویت داده های اقیانوسی پژوهشگاه اشاره کرد و گفت: مرکز داده های اقیانوسی در پژوهشگاه ملی اقیانوس شناسی و علوم جوی فعال است و ما همواره در حال توسعه این مرکز هستیم؛ در واقع با ارتباطات بین المللی در حد امکان در حال توسعه این مرکز هستیم.
وی با اشاره به اینکه سعی می کنیم اطلاعات مرکز را به طور مداوم افزایش دهیم، تاکید کرد: یکی از ملزومات توسعه مرکز داده ها، افزایش همکاری بین ما و موسسات دیگری است که در کشور در زمینه علوم دریایی کار می کنند و تولید داده دارند؛ باید فرا داده های آنها را در این مرکز متمرکز کنیم تا در صورت مراجعه محققین، مشخص شود کدام داده در اختیار کدام موسسه است تا به آن مرکز مراجعه کنند.
ابطحی گفت: توسعه این مرکز موجب می شود که بدانیم در چه زمینه هایی داده داریم و در چه زمینه هایی داده کم داریم، در واقع حجم داده ها و اطلاعات روند مطالعات را نشان می دهد و می تواند برای مدیریت مطالعات دریایی وسیله و ابزار بسیار خوبی باشد.
- دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط تیم مدیریت در وب منتشر خواهد شد.
- پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
- پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.